Home » Blog » Enveloppen » Geschiedenis van de envelop

Geschiedenis van de envelop

De envelop, een alledaags voorwerp dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Van de oude beschavingen die kleitabletten in kleien omhulsels verstopten tot de elegante papieren varianten die we vandaag de dag kennen, heeft de envelop altijd gediend als een middel om boodschappen, liefdes geheimen en zelfs schatten te vervoeren. In deze blogpost duiken we diep in de geschiedenis van de envelop, en ontdekken we hoe dit bescheiden object de manier waarop we communiceren heeft getransformeerd en de wereld dichter bij elkaar heeft gebracht.

De Eerste Envelop

Wat voor ons een zelfsprekende envelop is, heeft de moderne envelop van tegenwoordig een opmerkelijke transformatie ondergaan. Meer dan 4000 jaar geleden creëerden de Babyloniërs enveloppen vanuit klei. De natte klei werd om de ingegraveerde steen met de boodschap om heen gevouwen en verzegeld door de uiteinden samen te drukken. Vervolgens werd de envelop gebakken, waardoor deze hard werd en de inhoud van de klei envelop veilig verborgen was. Om de oorspronkelijke boodschap te onthullen, moest men de envelop kapot maken. En zo begint de geschiedenis van de enveloppen!

Later verzegelden de mensen hun gevouwen of opgerolde brieven. De briefzegel was een belangrijk onderdeel van deze periode. Achteraf was het altijd duidelijk dat de brief was geopend omdat de verzegeling dan was verbroken.

Maar op een gegeven moment was deze methode te kostbaar en moest er een alternatief komen. De grote doorbraak in de geschiedenis van de papieren envelop kwam in de 19 e eeuw, toen Sir Rowland Hill, een Britse hervormer van het postwezen, het idee van de postzegel en van de envelop introduceerde. Vanaf dat moment begonnen enveloppen een gestandaardiseerde vorm aan te nemen, met vouwlijnen en een kleefstrook om ze veilig te sluiten. Dit zorgde voor een eenvoudigere, snellere en betrouwbare manier om documenten te verzenden, waardoor de envelop snel populair werd.

Naast de toen der tijd “standaard rechthoekige envelop” die met de hand werden gemaakt, werden later verschillende maten en vormen gemaakt om aan de specifieke doeleinden te voldoen. Dit werd met behulp van een metalen sjabloon gedaan. Men vouwde elk stuk papier in vorm zodat het een envelop werd.

De eerste machinale envelop en het begin van de massa productie

In 1849 bestond er al een Duitse enveloppenfabriek die was opgericht door dhr. Rommeler. Er was toen der tijd nog geen enveloppenmachine en werden de enveloppen nog volledig met de hand gemaakt.

De firma Remker was de eerste Duitse fabrikant van machinaal vervaardigde enveloppen. Dit kwam in 1855 uiteindelijk op de markt. Later volgden er andere bedrijven zoals firma Reinhart Schmidt. Dit bedrijf had al in 1870 verschillende machines met stoombediening voor de productie gemaakt voor standaard enveloppen. In 1910 begonnen de eerste ontwikkelingen voor een vensterenvelop.

In 1925 introduceerde de welbekende firma Winkler und Dünnebier de eerste roterende enveloppenmachine. Dit scheelde veel werk omdat er een arbeidsstap werd bespaard omdat de gegomde laag nu in de machine werd aangebracht in plaats van met de hand werd voorgegomd zoals bij de andere machines die eerder op de markt werden uitgebracht.

Digitalisering van de envelop

Zoals iedereen wel weet, is de enveloppenpost in der jaren afgenomen door toenemende digitalisering. Zeker na de tijd van corona. Iedereen moest, indien het mogelijk was thuis werken en kwamen er zo achter dat veel dingen zoals bijvoorbeeld facturen digitaal verstuurd konden worden.
Toch dankzij de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering blijft het versturen van fysieke post toch onder de aandacht. Want hoe leuk is het toch om een verjaardagskaart in de brievenbus te krijgen i.p.v. een digitaal berichtje. En ondanks dat de digitalisering sterk toe neemt, toch zal de envelop nooit verwijden. Denk bijvoorbeeld hierbij aan kleinere, lichtere bestellingen die in een envelop verstuurd waarbij je geen brievenbuspakketje nodig hebt zoals bijvoorbeeld:
sieraden, boutjes/moertjes, sleutelhangers, veters etc.

Toch is de digitalisering niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen vinden het toch fijn om iets in handen te hebben en te kunnen bewaren dan iets digitaal te lezen. Bijvoorbeeld in september 2016 werd er een onderzoek gedaan naar de welbekende blauwe Belastingdienst envelop. Bijna 60.000 mensen wilden toch geen digitale post van de Belastingdienst ontvangen, maar gewoon de blauwe
enveloppen.

De geschiedenis van Enveloppen.nl

Kopen via internet ging met een enorme stijging omhoog begin de 21 ste eeuw. De markt veranderde van telefonische bestellingen of per mail naar webshop bestellingen. Voor enveloppen was daar eigenlijk nog geen goede oplossing voor en daar wilde wij graag instappen. Wij wilde een website maken waarbij je me heel eenvoudig en snel bedrukte- of blanco enveloppen kunt bestellen met een zo groot mogelijk assortiment. Dit is naar onze mening prima gelukt en zal in de toekomst alleen maar verder uitgebreid worden.

Enveloppen bestellen bij Enveloppen.nl

Het bestellen van enveloppen bij Enveloppen.nl is eenvoudig en handig. Met slechts een paar klikken kunt u de gewenste enveloppen selecteren en uw bestelling plaatsen. Bedrukt of onbedrukt, wij zorgen voor een snelle levering zodat u snel aan de slag kunt!

Andere blog berichten

Hoe verstuur je een envelop?

Tegenwoordig kijkt men er niet meer vreemd van op als ze een factuur, reclame of [...]

Geschiedenis van de envelop

De envelop, een alledaags voorwerp dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, heeft een rijke en [...]

Hoe worden enveloppen gemaakt?

Waarvoor wordt een envelop gebruikt? Inmiddels is tegenwoordig de envelop een hulpmiddel geworden in ons [...]

Welk formaat envelop heb ik nodig?

Enveloppen gebruik je meestal om brieven of documenten in allerlei afmetingen en diktes in te [...]

Duurzame Enveloppen

Met de toenemende focus op milieubewustzijn is het kiezen van milieuvriendelijke enveloppen een slimme en [...]